Dorn & Breuss

Dorn methode

De Dorn methode is een zachte vorm van manuele wervel- en gewrichtsbehandeling. Eerst wordt onderzocht of er sprake is van beenlengteverschil. Indien dat het geval is, wordt dit op eenvoudige wijze gecorrigeerd. Daarnaast krijgt u een oefening mee naar huis om te voorkomen dat het beenlengteverschil weer terug komt. Daarna worden alle rugwervels tot en met de nek nagelopen en zo nodig één voor één gecorrigeerd met zachte druk.

Als de wervels na de Dorn behandeling(en) weer goed staan, is het aan te raden om m.b.v. Triggerpoint Therapie de triggerpoints (“spierknopen”) die aanwezig zijn in spieren van de gehele rug, nek- en schouderregio aan te pakken. Deze triggerpoints verkorten de spieren, en trekken aan de wervels waardoor deze weer zullen verschuiven, draaien of kantelen. Door het behandelen van de triggerpoints zal de spier weer zijn oorspronkelijke lengte terugkrijgen en blijft de wervel op zijn plaats.

De Dornmethode kan onder andere worden toegepast bij: nek-, schouder- en (lage) rugklachten, heup- en bekkenklachten, scoliose, knieklachten, (spannings-)hoofdpijn, migraine en RSI/CANS. De behandeling wordt afgesloten met een zachte Breuss massage om de wervelkolom nog meer te strekken.

Breuss massage

Breuss massage of “tussenwervelschijfmassage” is een zachte, aangename en ontspannende rugmassage. Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss massage een ideale voorbereiding op de Dorn-therapie. De Breuss massage kan ook na de Dorn-behandeling gegeven worden om de wervelkolom nog meer te strekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van St Johannesolie. Deze olie helpt o.a. bij het herstellen van botweefsel en tussenwervelschijven en het geeft verlichting bij ischias, spit, reumatische pijnen en spier- en gewrichtspijnen.

Na de behandeling is het belangrijk om gedurende 2 tot 3 dagen inspannende handelingen en zwaar tillen te vermijden. Gedurende 3 tot 7 dagen kan er spierpijn optreden op die plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand. Veel water en (kruiden)thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen.